Mobiltelefonens vibrationer skaber fysisk samvær imellem mennesker

Når teenagere sender sms’er med orderne ’sov godt, søde’, så er det ikke bare et intimt øjeblik imellem to unge mennesker. Telefonens vibrationer gør samværet fysisk. Vibrationerne er lig med fysisk tilstedeværelse. Dermed er sms’erne ikke blot en erstatning for intimitet; det er i sig selv fysisk samvær.

Det er forfatteren Søren Schultz Hansen, som står bag overstående påstand. Han har i forbindelse med sin bog ‘Årgang 2012’ interviewet en række teenagere, om deres forhold til deres mobiltelefoner.

Mobiltelefonen er vokset sammen med kroppen

Hvis du sidder og halvsover i bussen, og pludselig bliver vækket af en mobiltelefons ringetone, så er det højest sandsynligt ikke en teenagers telefon, der ringer. For en teenager har sin mobiltelefon på vibration i stedet for på lyd, forklares der i bogen ‘Årgang 2012’. Dermed fungerer telefonen kun, hvis den hele tiden har kontakt med kroppen, så man kan mærke vibrationerne. En af de interviewede i bogen beskriver, at ligegyldig hvor meget larm der måtte være, vil vedkommende stadig kunne mærke den.

Vibrationerne er kærlige kærtegn

Så når en ung teenagedreng får en sms fra kæresten, så forvandler sms’en sig til fysisk kærtegn, i form af telefonens vibrationer. Mobiltelefonen er ét eksempel på, at medierne er blevet fysiske. Og dette er vigtigt at have in mente, fastslår Søren Schultz Hansen. Især for forældrene.

Det er uhøfligt ikke at svare på en sms

Mobiltelefonen er altså blevet en del af den fysiske krop. Dermed kan en sms sammenlignes med et prik på skulderen. Og hvis du blev prikkede på skulderen, så ville du vel også rette opmærksomhed mod vedkommende? På samme måde bliver teenageren prikket på skulderen, når der tikker en sms ind. Så når der bliver sms’et midt under aftensmaden, så er det ikke et resultat af dårlig opdragelse. Det er derimod en naturlig reaktion.

 

Skrevet af Julie Lerche Møller

2 thoughts on “Mobiltelefonens vibrationer skaber fysisk samvær imellem mennesker

  1. Jeg kan altså virkelig godt lide det generelle tema på den her blog, Julie. Jeg synes virkelig det er spændende at læse om, hvordan medierne bliver en naturlig del af vores liv.

    Dit layout med dine små billeder fungerer rigtig godt. 🙂

  2. Hvis jeg forstår det ret, så er det lige så uhøfligt for en teenager ikke at svare på en sms med det samme, som det er uhøfligt ikke at reagere på et prik på skulderne!? Vil det sige, at teenagere i dag har helt andre sociale regler end jeg har, fordi jeg godt kan lade et sms-svar vente et par timer? Der må være sket et digitalt generationsskred efetr jeg blev født. Der er kun syv år imellem mig og en 18-årige, og dog så stor forskel på vores sociale forståelse. Gud jeg føler mig som en digital-olding.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *